interviews & misc. 
back
FINRG Recordings-haastattelu osa 2/4
15.11.2008
by: Jouni Väänänen

Ville: ...ja vielä loppukaneettina aikaisempaan kysymykseen voisin lisätä, että sellaista uusiutumista on ilmassa. On ihan selkeää halua muuttaa nykyistä soundia ja sitä suuntaa, johon ollaan soundillisesti tällä hetkellä menossa. Sikäli eletään FINRG:n puolelta aika mielenkiintoisia aikoja, että päästään pitkään vaivanneesta geneerisyydestä ehkä jopa mahdollisesti eroon.

Toni: Enemmän niinku huumoria tulossa kanssa tohon musiikkiin mukaan – se ei enää ole niin vakavaa ja melankolista.

Ville: Löytyy enemmän laidasta laitaan.

Teemu: Vähän sellaista revittelyä ja kikkailua. Pilipalimeininkiä.

SESSIONS2: Tästä itseasiassa päästäänkin FINRG:n sukupuo... sukupolven vaihdokseen. Näkisin, että vanhat dinosaurukset ovat siirtymässä syrjään. Johtuuko tämä siitä, että lafkan rahat on vihdoin juotu loppuun ja vanha johtoporras koittaa paeta velkoja muille maille vai mistä on kyse siinä, että siirrätte vastuuta eteenpäin nuoremmalle polvelle?

*putoilua*

Ville: Voisin kuvailla tilannetta enemmänkin silleen, että ollaan niin pitkään kanavoitu voimavaroja tän kyseisen yrityksen toimintaan, että mun mielestäni alkaa olemaan korkea aikakin tälle. Alunperinkin FINRG:n tarkoitus oli tuoda suomalaista musiikkia kansainvälisille markkinoille ja nyt ollaan tekemässä sama asia uudestaan. On paljon uusia suomalaisia artisteja, jotka tarvitsee kanavan musiikkinsa julkaisulle. Nyt on puolen tusinaa uutta kaveria Suomessa, jotka vääntää tän tyylisuunnan musiikkia ja mun mielestäni tätä voimavaraa pitää ehdottomasti hyödyntää. Tällä nuorisolla on iso merkitys sen suhteen mihin suuntaan FINRG:n soundi tulee tulevaisuudessa menemään.

Teemu: Siinä on just se, että ne on tosiaan meitä kymmenen vuotta nuorempia kavereita. Niillä on nyt se into ja tekemisen meininki. Sama juttu mikä meillä oli silloin kun FINRG:tä perustettiin. Kun heillä on virtaa, intoa ja aikaa, niin miksemme valjastaisi sitä? Samalla tavalla kun me aikanaan perittiin tää touhu Karri K:lta. Karrilla rupes tulemaan kolmekymppiä tauluun, niin se sanoi et “ottakaa pojat ja jatkakaa.” Vähän samanlaista touhua on nyt tapahtumassa tulevaisuudessa, mutta eiköhän me kuitenkin jonkinlaisiksi takapiruiksi jäädä. Mun mielestä tänkin pitää elää oma evoluutionsa.

Toni: Kyllä tota musiikkia tulee kuitenkin aina tehtyä vaikkei sitä nyt niin paljon tekiskään.

SESSIONS2: Evoluutio on siis kuitenkin menossa nimenomaan siihen suuntaan, että te jotka olette aikaisemmin tuottaneet FINRG:lle musiikkia paljonkin siirrytte hyödyntämään sitä, että olette tätä kautta omaksuneet itsellenne aika hyvää käsitystä siitä miten tämä bisnes toimii, toimitte taustavaikuttajina ja annatte uusille ihmisille mahdollisuuden tuottaa niiden omanlaista soundia ja viedä sitä maailmalle?

Teemu: Joo, me ollaan käytännössä raivattu sitä tietä eri kontaktien suuntaan ulkomaille. Nyt kun se pää on auki, niin mun mielestä sinne pitää pistää lisää tavaraa. Nää nuoret jätkät astuu remmiin jollain tasolla ja tekee FINRG:stä itsensä näköisen. Mä luulen, että FINRG vuonna 2012 on aika erilaista. Et me ollaan se isoin korpi jo raivattu siellä.

SESSIONS2: Vuonna 2004 se oli iso juttu, että Carbon Based oli menossa Australiaan. Nyt vaikuttaisi siltä, että maailma on ehditty valloittamaan jo moneen otteeseen FINRG:n artistien toimesta. Tuntuu että keikkaa on Suomen ulkopuolella jo ihan säännöllisesti. Mihin kaikkialle artisteja on nyt lähdössä esiintymään ja missä on oltu?

Aleksi: Australiassa useampaankin otteeseen. Kolmena vuotena kaiken kaikkiaan. Kahtena oli Rehtori (DJ Rx) mukana ja niin oli itseasiassa Carbon Basedkin. Kanadassa käytiin tosiaan tossa pari vuotta sitten. Siellä oli kanssa oma piilotettu skene, jota ei mitenkään löydetty Suomesta, mutta tietenkin se sitten aukeni kun sinne pääsi. Sieltä rupes suorastaan tulvimaan biisejä ja muutakin matskua.

SESSIONS2: Ilmeisesti sulla on tulossa muutakin keikkaa ulkomaille?

Aleksi: Joo, Moskovaan Venäjälle ens vuonna. Australiassa on aika hiljaista nykyään.

Teemu: Itseasiassa tässä on yksi vähän isompikin säätö vireillä. Katsotaan myöhemmin mitä siitä tulee, mutta hyvältä näyttää. Se on aika hauskaa huomata, että näinkin pieni maa ja näinkin pieni porukka, joka tekee näinkin pienellä budjetilla asioita melkeinpä harrastustoimintana on kuitenkin saanut artistinsa esiintymään kaikille muille mantereille paitsi Afrikkaan ja Etelämantereelle. Kaikki muut on edustettu. Japani, Australia, Aasia... USA...

SESSIONS2: No, tämähän pitää vaan ottaa korjaamisen alle ensi tilassa. Etelämantereen suhteen ei ehkä kannata olla niin toiveikas, mutta Afrikka...

Teemu: Etelä-Afrikka oli jo hyvin lähellä.

Aleksi: Mulla oli lippuja vaille ja peruuntui keikka sitten. Yks uudenvuoden keikka.

Teemu: Ihan parin vuoden sisällä on kyl ollut hauskasti ulkomaankeikkoja. Esimerkiksi Pain on Creation oli Jenkeissä esiintymässä.

Toni: Noita ulkomaankeikkoja on kyllä peruuntunut enemmän kun bookattu loppuun asti.

Teemu: Kyllä, niillä on kummallinen tapa siellä.

Aleksi: Just Oli G:n kanssa juttelin siitä, että se on yrittänyt hirveesti puhua et sais bookattua Kaliforniaan ja Nevadaan porukkaa, mutta siinä on vähän se että halutaan ilmaiseksi kaikki. Et kukaan ei halua maksaa lentoja.

SESSIONS2: Aleksilta pitää kysyä vielä vähän lisää Moskovan keikasta? Minkälaiset on fiilikset siitä? Kuumottaako yhtään?

Aleksi: No ihan pikkasen kuumottaa, mutta luotan Sergeihin (Sergei Shkuroff). Se on bookannut mulle hyvän keikan sieltä. Muu on ihan arvoitus. Et en tiedä mitä siitä tulee. Lennot sain sentään et ei tarvii junalla lähtee...

*repeilyä*

Aleksi: ...eikä toivottavasti millään potkurikoneella.

FINRG:n muut pojat:Tupolevillä! Aeroflotilla!

Aleksi: Joo, jonnekin purjekoneeseen vaan, joka päästetään irti ennen Moskovaa.

SESSIONS2: Tämä on siis selkeästi vähän poikkeuksellinen keikka. Teiltähän on muutenkin tulossa nyt ainakin yksi aika poikkeuksellinen keikka itseasiassa. Samaan aikaan lavalla Proteus, DJ Rx, Carbon Based ja Alek Szahala. Miten olette päätyneet tällaiseen “ultimate comboon” ja miten show tullaan käytännössä toteuttamaan?

Ville: Nooh, tästä asiasta käytiin varmaan puoli vuotta hirveää kalabaliikkia.

Aleksi: Ai, mulle siitä vaan ilmotettiin.

Ville: Niinku et okei, tällainenkin viiden vuoden virstanpylväs nyt saavutetaan tän kioskin historiassa. Funtsittiin sit että mikä olis oikea tapa juhlia sitä ja en nyt muista kuka otti asian ensimmäisenä puheeksi, mutta mä olin hirveesti sen kannalla että tällainen kollektiivipläjäys olis syytä tehdä. Vaihtoehtona olin jotkut todella päräyttävät ulkomaiset artistit, mutta me nähtiin asia niin että viisivuotisen historian kunniaksi teemaan sopi paljon paremmin se, että pistetään vanhat parrat samaan settiin. Päästään tekemään jotain oikeasti uniikkia mitä ei oo aikaisemmin tehty.

Teemu: Proteuksen kanssahan me ollaan hilluttu lavalla enemmän ja vähemmän. Reksin kanssa Carbon Based on myös hillunut useaan otteeseen, mutta tää on nyt sitten sellainen hauska hassuttelu. Enemmänkin lähdetään pitämään hauskaa ja hyvä show. Ensimmäistä kertaa viiden vuoden historian aikana tämmönen nähdään. Tää on hyvä kontrasti sille että meillä on siellä Hybridize live PA missä on nää juniorit sitten.

...ja haastattelun kolmas osa julkaistaan heti kun SESSIONS2:n vanha jäätynyt näppisapina on kirjoittanut sen pihalle audiofilen pohjalta.

Pictures:

Name:

Comment:
[21.12.2010 15:21] Jone:
Oho perkele! Mitähän helvettiä tässä on päässyt käymään? :D
[05.01.2010 15:02] Teemu:
Jone vitun gona koska tulee loput osat :D
SESSIONS2 on Facebook SESSIONS2 on Twitter © SESSIONS2