interviews & misc. 
back
FINRG Recordings-haastattelu osa 1/4
15.11.2008
by: Jouni Väänänen

SESSIONS2 otti 15.11.2008 junan Lahteen kahden miehen voimin, joista toisen rooli oli toimia avustajana haastattelussa. Kuten niin usein Lahdessa käy vaihtui avustaminen lähinnä häiriköintiin, mutta materiaalia saatiin kasaan kuitenkin sellainen määrä, että se julkaistaan neljässä erillisessä osassa. Pitäkää tätä nyt vaikka minikokoisena joulukalenterina. Haastattelussa olivat paikalla Teemu “Drumhead” Lahtinen, Toni “Big Mistake” Eronen, Ville “Rx” Sorsa, Petteri Kääpä, Aleksi “Alek Szahala” Sahala ja Antti “puolet Re-formista” Toivanen.

SESSIONS2: Paljon on suodatettua keskiolutta virrannut Lahden kaduilla sitten viime haastattelun, joka tehtiin jotakuinkin neljä ja puoli vuotta sitten. Silloin ollaan viimeksi istuttu saman pöydän ääreen puhumaan asioista pitkän kaavan mukaan. Lukaisin tänään aamulla edellisen haastattelun läpi ja totesin että moni asia on ehtinyt muuttumaan jonkin verran. Lähdetään silti suhteellisen kevyesti liikkeelle. Mitäs pojille kuuluu näin marraskuisena iltana – onks kaikki okei?

FINRG:n pojat: *apaattisesti vuoron perään* Joo... joo-o.. joo. on.

SESSIONS2: Mikä on “okei?” Miten menee?

Teemu: Hyvin menee.

Ville: E-hehe. Vittu täst tulee tykkii matskuu.

Teemu: Mut joo siis, kyllä tällä hetkellä menee aika hyvin. Bileitä järkätään, kauppaa pyöritetään ja hyvillä fiiliksillä lähdetään Impulseen kolmen vuoden tauon jälkeen. Elämä hymyilee.

SESSIONS2: No niin, loistavaa. Kaupasta voitais puhua sen verran, että viimeksi kun haastattelin teitä, niin verkkokauppa oli lähinnä suunnitelman tasolla. Nyt se näyttäisi olevan valmis ja on itseasiassa ehtinyt olemaan jo pitkän aikaa käytössäkin. Mikäs siellä on meininki ja tarjonta?

Teemu: Meidän verkkokauppahan on tällä hetkellä ainoa suomalainen levy-yhtiöpohjainen verkkokauppa, joka tarjoaa kotimaista musiikkia myyntiin. Se on selkeästi meidän pääartikkeli. Viikottain tulee uutta tavaraa digitaalisessa muodossa ja pienempänä osana on sitten tällainen import-levyjen tuonti eli tuodaan meidän yhteistyökumppaneilta maailmalta levyjä myyntiin lähinnä CD-muodossa. Sitten on tietenkin FINRG:n merchandise-puoli. Löytyy t-paitaa, hupparia ja muuta sellaista.

SESSIONS2: Carbon Based voi edellisen haastattelun aikoihin vuonna 2004 hyvinkin vahvasti. Mitä on tapahtunut? Missä on uudet biisit? Tuleeko niitä ja jos ei, niin miksi ei? Ootteko te tulleet vanhoiksi?

Teemu: Ollaan me tultu vaan vanhoiksi. Siinä on käynyt se perinteinen, että kaikilla työ syö nykyään vapaa-aikaa. Oikeastaan ne paukut, mitkä aikaisemmin meni siihen musiikkiin palaa nykyään siellä duunissa.

Ville: ...ja FINRG on kasvanut kanssa. Siinä mielessä ei kyllä ihan kuollutta ole. Sitäpaitsi kyllä nyt tulee Carbon Basedin ja meikäläisen muutama uusi biisi. Mainittakoon näistä nyt Titor's Quantum Theory ja Cyclone II. Tässä on ehkä ongelmana ollut se, että FINRG vie niin paljon meidän aikaa nykyään, että ei hirveästi jää aikaa studiolle. Sitten kun sinne studioon päästään, niin tehdään kyllä ihan tiukasti hommia. Munkin Virroille oleminen tietysti vähän vaikuttaa siihen kuinka usein päästään täällä hommia tekemään. Mut jos nyt mietitään vaikka viimeistä puolta vuotta, niin kyllä me nyt ollaan aika ahkerasti studiossa istuttu.

Teemu: Niin, aina kun ehtii. Tämä vuosihan on siinä mielessä vähän poikkeuksellinen, että se on ensimmäinen hetkeen kun ei tehdä kiertuetta vaan tehdään yksi iso tapahtuma. Kiertueen tekeminen on ollut iso homma ja sitonut meitä kesästä helmikuuhun. Siihen liittyvä työmäärä on ihan saatanallinen ja nyt sitten tänä vuonna tehtiin mielestäni äärimmäisen viisas päätös siinä ettei lähdetty tekemään sitä kiertuetta vaan tehdään yksi iso tapahtuma. Muutenkin meillä rupee olemaan FINRG-hommat siinä mallissa, että itselläni ei ole enää niille juurikaan annettavaa. Se on herran kädessä ja nyt vapaa-ajalla on sitten niiden sijaan tuotettu enemmän musiikkia. Joskaan ei ihan Carbon Based-musiikkia, mutta ylipäätään istuttu studiossa. Enemmän ollaan tehty musiikkia itsellemme kuin kenellekkään muulle.

Ville: Niin, tuottaminen on osittain kanavoitunut vähän muuallekin.

SESSIONS2: Villen musiikin tuottamisesta olikin lisää kysyttää. Nimittäin siitä, että kun viimeksi ollaan tehty haastattelu, niin olit enemmän selkeästi DJ ja nyt näyttäisi, että olet siirtynyt entistä enemmän musiikin tuottamisen pariin. Koetko tällä hetkellä itsesi enemmän DJ:ksi vai tuottajaksi ja mikä on suunta tämän suhteen?

Ville: No joo, pelkästään jo ton koulutuksenkin takia on joutunut kääntymään enemmän tuottamisen puolelle. Olkoonkin tosiaan, että tuottaminen on ollut aika merkittävästi juuri kouluun sidonnaista. Kuluneen vuoden aikana oon tehnyt todella paljon DJ Rx:ään kuulumatonta materiaalia. Esimerkiksi seuraava proggis on tossa joulukuussa ja silloin tuotetaan yhtä jazz-bändiä. Tuotannot on menneet aika paljon laajemmalle skaalalle. Vuodelle 2009 mut on bookattu Iron Sky-elokuvaan. Ainakin vuoden jälkimmäisen puoliskon olen siis kiinni elokuvatuotannossa.

SESSIONS2: Kun mietitään yleisellä tasolla FINRG:n soundia, niin olen ollut yleisellä tasolla havaitsevani jonkinlaista breiksiintymistä. Tuntuuko, että rikkobiitti on nyt se, jota ollaan viemässä eteenpäin vai kutsuvatko juuret edelleen enemmän?

Ville: Mun henkilökohtainen mielipiteeni on se, että jatketaan varmasti samantyylisen musiikin tuottamista eikä missään tapauksessa olla pistämässä sillä puolella pillejä pussiin, mutta tuntuu että kaikilla on vähän ollut sellainen fiilis, että on mukava tehdä jotain muuta vaihtelun vuoksi. Mä uskon tulevan trendin olevan sellainen, että tehdään rintarinnan paukejuttua ja sit jotain muuta. Toni on kilahtanut sinne breiksien puolelle ja meikäläinen rumpubassoon viime aikoina.

Toni: FINRG tulee olemaan freeformia jatkossakin, mutta on tässä leikitelty ajatuksella että jotain breiksi-alalabelia pistettäis pystyyn. Carbon Basedin viimeisimmissä biiseissä ollaan koitettu rikkoa rajoja, joten se ei välttämättä ole freeformia ihan sellaisena miten porukka freeformin yleensä käsittää. Siihen on sotkettu vähän muita musiikkityylejä sekaan, joten se on freeformia..

Teemu: ...freeformia sen alkuperäisessä merkityksessä. Ei juurikaan oo niitä rajoja. Musta se on erittäin tärkeetä. Kymmenen vuotta kun tekee polkkaa, niin kyllä siihen rupeaa leipääntymään. Vaikka siitä kuinka nauttii ja tykkää, niin kaikkeen leipääntyy. Silloin on aika koittaa jotain uutta kun hommat alkaa maistumaan puulta. Varsinkin siinä mallissa missä Briteissä tää näkyinen Hard Dance-puoli on niin siellä ei oo oikeastaan kahteen tai kolmeen vuoteen enää tullut mitään uutta siihen musiikkiin vaan junnataan vanhassa.

Haastattelun toinen osa julkaistaan mahdollisimman pian. Ehkäpä jo huomenna.

Pictures:

Name:

Comment:
SESSIONS2 on Facebook SESSIONS2 on Twitter © SESSIONS2